Monday, February 6, 2012

AIS.KRIM.GORENG...KAWAN.KAWAN.....



Resepinya senang aje...
Bread crumbs
Ais krim (kalau boleh yg jenis keras atau liat - mahallah tu)
Roti (fresh kalau boleh)
Telor
Caranya...
Roti dibuang kulit tepinya
Sesudu setengah ais krim - letak ditengah, jangan sampai penuh sebab bahagian keliling roti perlu disapukan sedikit telor supaya ianyanya melekat atas dan bawah...
Buatlah macam style pastri, tekan garpu disekeliling roti
Telor dipukul dalam sebiji dua (Untuk menyalut roti)
Kemudian salutkan roti tadi sepenuhnya ke dalam bread crumbs
Sejuk bekukan sepenuhnya....
Ulangi cara ini ikut keperluan dan stok yang ada
Roti yang bersalut mesti beku
Panaskan minyak dan pastikan ianya benar-benar panas dan mencukupi.
Roti mesti tenggelam bila digoreng, dibalikkan sehingga keperangan....
Angkat dan hidangkan panas-panas, ulangi ptoses yang sama...Jangan keluarkan semua roti yang hendak digoreng...dikhuatiri aiskrim cair didalam...kita makan masa dia tengah bekukan...
Amat molek kalau ada topping syrup, jem atau madu....
Ikut suka apa nak letak sebab ikut tekak kitakan...
Saya ingat nanti bila saya buat, saya nak topping sambal belacan!


0 comments:

They are Great!

 

Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez