Sunday, October 14, 2012

T.A.K P.A.N.D.A.I T.A.P.I N.A.K C.U.B.A J.U.G.A


Nak buat ayam golek.... tapi tengoklah apa dah jadi!
Terkangkang ayam tu dibuatnya...
Ikat dik, ikat... supaya kepak dan pehanya tak terbang dan berlari...!!!
Habis stuffed vegie keluar menyelamatkan diri hahahaha... 
tak mengapa, lain kali cuba lagi, ok.

Hasilnya boleh dibanggakan... macam kat KRR...
Bahan-bahannya simple aje...
1) Serbuk lada hitam (Lada hitam biji yang digoreng kering sebelum dikisar halus, boleh buat banyak2 dan simpan. Rasanya sedap dibandingkan dengan lada hitam dikisar tanpa digoreng)
2) Serbuk lada sulah atau lada putih. Sama juga seperti diatas... goreng kering dulu tau.
3) Halia dan bawang putih (ditumbuk) agak2lah kan banyak mana
4) Madu asli..
5) Kicap Cair

Lumurkan bahan2 diatas dan perapkan dalam 1-2 jam.
Bakar cara Rotisserie (golek golek gitu) tapi jangan buat macam apa yang saya buat...nanti jahanam ayam anda! hahahaha... 
Ikat dengan tali macam Jamie Oliver buat tu tau....barulah ayam tu tak mengepak.

Pre-heat oven - 190 celcius
Bakar selama 60 minit atau sampai masak..
Oh ya, saya pre-heat oven 210 celcius,
bakar selama 15 minit dan lower down the temperature to 190..
bakar lagi dalam 60 minit.
Kiranya dalam 1 1/4 jam lah kan..

That's it!

Ok tak... tak hanguskan...
Enak dimakan bersama nasi goreng cina dan salad rangup 

0 comments:

They are Great!

 

Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez