Saturday, February 25, 2012

L.I.S.T.E.N



image courtesy via web

Menjadi PENDENGAR lebih baik daripada menjadi
PEMERHATI yang diam dan tidak tahu apa-apa!

Ungkapan ini dipetik dari add billboard yang terpampang di persimpangan The Weld Raja Chulan dan Ambank. Sewaktu sedang dalam perjalanan pulang dari kerja berhenti lampu isyarat merah diatas motor kapcai suami!

Monday, February 20, 2012

PRIDE.&.PRICELESS!



Thank you very much!!!
That's all I can say!
Really made my day! :D

Thursday, February 16, 2012

SAY.CHEESE.... ;-)


Anda suka makan cheese? Saya suka! Anak saya pun macam saya!
Pernah dengar isu tentang isi kandungan cheese yang mengandungi rennet (ajen yg bertindak utk membekukan cheese - kalau tak silaplah) yang diragui status HALALnya?
Ini adalah disebabkan rennet itu diperbuat dari kandungan usus anak lembu...errr betul ke? Baru-baru ini saya ke Tesco Bukit Beruntung ( nak hand over site...yolah tu!) Lalu saya terus ke bahagian sejuk beku! Sambil menyelam minum air-lah katakan...
Mencari-cari dan menelek-menelek bahagian cheese lalu terpandanglah saya akan promosi Tesco x5 point pada Melbourne Cheese yang bertanda harga RM6.90. Aiks, awat murah kalau dibandingkan dengan che..s.d.le...dan brand yang sewaktu dengannya...yang berharga mencecah 2 angka.
Lalu...setelah dibelek saya melihat:-
i status halal
ii suitable for VEGETARIAN..
uish terus saya tengok ingredients dibahagian belakang
iii non animal rennet!
agak agak selain dari Tesco Bukit Beruntung, Tesco n supermarket lain ada tak jual Melbourne cheese ni?

Monday, February 6, 2012

CALON.MENANTU!



Chomel tak?
Menggatalkan! Mak Pak bebudak ni tak kata apa-apa....kita aje yang lebih
tekalah yang mana adik,yang mana kakak!

AIS.KRIM.GORENG...KAWAN.KAWAN.....



Resepinya senang aje...
Bread crumbs
Ais krim (kalau boleh yg jenis keras atau liat - mahallah tu)
Roti (fresh kalau boleh)
Telor
Caranya...
Roti dibuang kulit tepinya
Sesudu setengah ais krim - letak ditengah, jangan sampai penuh sebab bahagian keliling roti perlu disapukan sedikit telor supaya ianyanya melekat atas dan bawah...
Buatlah macam style pastri, tekan garpu disekeliling roti
Telor dipukul dalam sebiji dua (Untuk menyalut roti)
Kemudian salutkan roti tadi sepenuhnya ke dalam bread crumbs
Sejuk bekukan sepenuhnya....
Ulangi cara ini ikut keperluan dan stok yang ada
Roti yang bersalut mesti beku
Panaskan minyak dan pastikan ianya benar-benar panas dan mencukupi.
Roti mesti tenggelam bila digoreng, dibalikkan sehingga keperangan....
Angkat dan hidangkan panas-panas, ulangi ptoses yang sama...Jangan keluarkan semua roti yang hendak digoreng...dikhuatiri aiskrim cair didalam...kita makan masa dia tengah bekukan...
Amat molek kalau ada topping syrup, jem atau madu....
Ikut suka apa nak letak sebab ikut tekak kitakan...
Saya ingat nanti bila saya buat, saya nak topping sambal belacan!


They are Great!

 

Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Notez